sobota 25. marca 2017

Svätá studnička



Pozba, okres Nové Zámky( Nitriansky kraj)


Kalvária je umiestnená v tichom, príjemnom lesnom prostredí. Nachádza sa neďaleko hojne navštevovanej Podhájskej, v katastri obce Pozba. Umiestnená je v akomsi trojuholníku obcí Pozba, Dedinky a Bardoňovo.  Nemožno ju minúť, lebo je dobre viditeľná a pri ceste je umiestnená značka.

Pre nás bola príjemným prekvapením. Doteraz sme nevideli žiadnu kalváriu, ktorá ide smerom dolu, je to  "zvláštnosťou"  Svätej studničky. Okolie kalvárie je upravené, vytvorené sú cestičky a naozaj vidno, že sa tam o to starajú.
Miesto ideálne pre zastavenie sa, oddych a načerpanie nových síl nielen pre veriacich. Vzácnosťou je aj zázračná voda, ktorá vraj navracala zrak už v dávnej minulosti a je  lákadlom dodnes.
Prvá kaplnka, ktorá sa nezachovala, bola postavená v roku 1841. V súčasnosti je krížová cesta veľmi zaujímavá. Každé zastavenie má okrem zvyčajnej formulky aj osobitosť v podobe príbehu zo života.
Je to priestor na duchovno, ale aj pre nadobudnutie novej energie, oddych, prevetranie hlavy. Malé deti môžu voľne pobehovať a dokonca vidieť ryby v studničke.  Nie je ničím výnimočné počuť ďatľa a spev vtákov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára