nedeľa 11. júna 2017

Pilsko



Oravské Beskydy 1 557 m n. m, okres Námestovo ( Žilinský kraj)

Oravské Veselé – chata Pilsko – Dudová – Skalisko – Pilsko
 

Na vrch Pilsko vedie turistický chodník zo slovenskej aj poľskej strany. Pilsko sa nachádza 
na spoločnej hranici. 
Po Babej hore je Pilsko druhým najvyšším vrchom na Orave. Vďaka kruhovému výhľadu, pri dobrej viditeľnosti, možno vidieť Babiu horu, Chočské vrchy, Malú Fatru, Tatry a veľkú časť Poľska. 

Východiskových bodov túry  je viac, my sme zvolili Oravské Veselé. Auto sme zaparkovali kúsok za chatou Pilsko 755 m n. m ( na konci dediny ). Začiatok túry vedie asfaltovou cestou, približne 10 - 15 minút a potom smerovník upriamuje na chodník priamo do lesa. 
Prvé stúpanie je náročnejšie - prudké ( približne 15 - 20 minúť)  a potom už chodník vedie pomalším, menej náročným terénom. Celkový výstup hore trvá približne 2 hodiny a poskytuje miesta na oddych a načerpanie síl.

Je to stredne náročná túra, vhodná skôr pre staršie deti ( 6 +). Zaujímavosťou je, že záver výstupu sa končí kosodrevinou.  
Dôležité je si vybrať dobré počasie, keďže v prípade nepriaznivého počasia sa zhoršuje orientácia v teréne a v blízkosti sa nachádza rašelinisko, terén môže byť premočený.

Okrem Oravského Veselého sa na Pilsko ide aj zo sedla Hliny (uvádzaná najmenej náročná túra), obce Mútne.

Vrelo odporúčam, ak budete na Orave. Menším problém môže byť doprava, keďže hlavne víkendové autobusové spojenia sú dosť riedke, ale tento nedostatok sa dá hravo prekonať a príjemná prechádzka je na svete :)















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára