utorok 7. marca 2017

Skalný budzogáň



Zbyňov 720 m n. m, okres Žilina ( Žilinský kraj)

Skalný útvar vysoký takmer 14 m. Nachádza sa  v Rajeckej doline.  Vznikol erozívnou činnosťou vody. Patrí medzi najkrajšie prírodné útvary na Slovensku. 

Legenda hovorí, že budzogáň vytvoril nahnevaný obor. Na svahu vrchu Žibrid rástol najväčší strom na svete hromodub. Obrovi sa veľmi zapáčil a rozhodol sa, že si z neho urobí budzogáň. Nevšimol si však vytekajúcu miazgu, vďaka ktorej sa prilepil na zem. Nahnevaný preklial zapichnutý budzogáň, z ktorého sa potom stal  skalný útvar.

Kratšia varianta výletu, ktorú sme si vybrali aj my,  je možná priamo z obce Zbyňov.  Autom sa dá odviesť až na koniec obce ( stále rovno po hlavnej ceste) a potom šup šup pešo vyznačeným chodníkom (po žltej značke) sa približne za hodinku dostanete k cieľu. Už samotný začiatok sprostredkúva pekné výhľady. V prípade suchého počasia ide o jednoduchý terén, iba pred koncom je stúpanie, ktoré sa však dá zvládnuť aj s malými deťmi. Od budzogáňa je  možné pokračovať až na vrch Žibrid 867 m n. m

Ak sa rozhodnete pre celú trasu náučného chodníka, základným východiskovým bodom  sú Rajecké Teplice, centrum kúpeľného parku, kde začína náučný chodník. Trasa má 6 informačných tabúľ, ktoré rozprávajú obrov príbeh od začiatku až do konca. Ide o nenáročný výlet, ktorý trvá približne 2,5 hodiny.

















Stretnúť môžete aj zvieratká :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára