piatok 1. júla 2016

Za blatom nielen po blate :)




Blatnický hrad





2 km na severovýchod od obce Blatnica,  630 m n. m, Veľká Fatra, okres Martin ( Žilinský kraj)



Zachovali sa iba ruiny hradu, ktorý bol pôvodne postavený v polovici 13 storočia. Hrad bol strategickým bodom a miestom pre ochranu cesty Magna via (viedla z Nitry na sever). 
Jeho sláva však netrvala dlho, a keď aj stará cesta bola nahradená novou, hrad Blatnica sa pre pánov stal nezaujímavým a postupne prešiel rukami rôznych majiteľov. Od roku 1790 začal pomaly pustnúť.

Dnes prebieha záchrana hradu vďaka združeniu dobrovoľníkov a aj pri jeho návšteve môžete vidieť prebiehajúce práce. Napriek tomu, že sú na hrade isté obmedzenia, výstup je, tak ako to pri zrúcaninách býva na vlastné riziko, prechádzka na hrad je veľmi príjemná a zaujímavá.



Prechádzka začína buď pri  Pamätníku SNP v Blatnici,  alebo pri neďalekej reštaurácii. Od pamätníka vedie asfaltová cesta a približne po 20 minútach je vyznačená odbočka na hrad a trasa pokračuje lesnou cestičkou. Touto cestičkou sa dostanete priamo na hrad. Ide o nenáročné stúpanie, príjemným lesíkom. Pri stúpaní je stále vidieť potok a kúsok pod hradom sa  odkryje nádherný výhľad.




Celá trasa ( 40 minút ) je po žltej turistickej značke a samotné značenie je veľmi dobré. Malým zvedavcom urobia radosť aj informačné tabule o vlkoch, medveďoch... 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára