pondelok 9. mája 2016

Veľká Skalka – Stará Skalka




Okres Trenčín ( Trenčiansky kraj)

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku a národná kultúrna pamiatka. História Veľkej skalky sa začína v roku 1224 vďaka nitrianskemu biskupovi Jakubovi.  Kostol a ruiny  kláštora, sú postavené v gotickom slohu. Vybudovali ich k úcte sv. Beňadika.

Od začiatku jej existencie sú známe viaceré rekonštrukcie, ale rok 2011 je významný pre turistov tým, že pribudol prístrešok, kde si možno odpočinúť, niečo zjesť a načerpať sily. :)

 Zaujímavé dejiny ( stručný prierez nájdete na uvítacej tabuli ), duchovnosť, nádherné maľby v kláštornej kaplnke a pre malých loptošov kláštorná jaskyňa, kde sa postili sv. Beňadik a Svorad. Je na uvážení rodičov, či spomenú asketické praktiky týchto svätcov : 40 dní pôstu, počas ktorých zjedol Beňadik  iba 40 orechov (takže žiadne orechové koláče, ani čokoládové vajíčka). Dni a noci venovali buď ťažkej práci a modlitbe. 

V blízkosti kláštora sa nachádza aj Opatovská jaskyňa ( spleť voľne prístupných chodieb, bez výnimočných krasových útvarov). 

Pred návštevou je potrebné  zistiť  otváracie hodiny, keďže vo väčšine mesiacov je kláštor otvorený iba  cez víkend, prípadne na požiadanie. Informácie nájdete na oficiálnej stránke: 


Prístup autom je jednoduchý, nachádza sa medzi obcami Zamarovce a Skalka nad Váhom. ( Smer z Trenčína do Nemšovej ). Priamo pod Veľkou skalkou je parkovisko a k vstupnej bráne je nenáročný výstup .
Ak nemáte auto, autobusom môžete ísť z Trenčína a vystúpiť na zástavke Skalka nad Váhom. Po označenom chodníku (kalvária) 1 km sa dostanete do cieľa.

Na nedeľnú prechádzku ako stvorené :)  




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára