štvrtok 11. augusta 2016

Rozhľadňa Terchovské srdce



Vrch Oblaz 609 m n. m, okres Žilina ( Žilinský kraj)


30 metrov vysoká rozhľadňa nad obcou Terchová. Autorom je Alojz Mucha. Rozhľadňa svojim tvarom má pripomínať šibenicu. Zaujímavosťou je, že stojí na mieste, kde bola umiestnená šibenica vo filme Jánošík. 
Neoddeliteľnou súčasťou je aj náučný chodník, ktorý prináša napríklad informácie o rastlinách, živočíchoch v Malej Fatre.

Rozhľadňu vidno už z diaľky, cestou smerom zo Žiliny.  Auto je možné zaparkovať pri Lidli, odkiaľ sa ide peši smerom vľavo, alebo niekde priamo v obci.  Prejdete okolo požiarnej stanice a po ľavej strane je aj mostík cez potok. Po krátkom asfaltovom úseku je značenie k rozhľadni.
 
Prístup k rozhľadni je nenáročný. Iba krátky úsek je trochu prudší, ale osobne som videla aj mamičky s kočíkmi, starých ľudí s paličkou.
Schodíky na rozhľadni sú široké a ak idú ľudia obojstranne, obídu sa. Pre niekoho však môžu byť nepríjemné, keďže schody majú otvory a vidíte všetko pod sebou. Ten pocit sklenených schodov, ktoré sa nachádzajú aj v obchodných domoch.

Rozhľadňa neponúka mimoriadne výhľady, ale priestor na jednoduchú prechádzku a možnosť deti „vypustiť“, keďže okolo nej je rozsiahle miesto na behanie :)






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára